In de Microsoft 365 licentie pakketten zitten veel beveiligingsfunctionaliteiten. Maar welke zijn nu echt van belang voor jou als ondernemer?
Wij hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet. Deze hebben onderverdeeld in de twee categorieën:
- Basisbeveiliging
- Extra beveiliging
Basisbeveiliging
Veilig werken
Veilig werken draait in eerste plaats om het beschermen van data en om identificatie van gebruikers. Zo heb je é é n wachtwoord nodig voor alle applicaties (Single Sign On), maar het liefst met een biometrische identificatie (Windows Hello) en een 2-traps authenticatie via telefoon (Multi Factor Authenticatie). Alle data die op de pc’s en laptops staan worden met BitLocker versleuteld.
Veilig e-mailen
We versturen dagelijks tal van e-mails. Het is daarom belangrijk dat we deze veilig kunnen versturen, bijvoorbeeld door encryptie op mails toe te passen (OME), maar ook zorgeloos ontvangen mails kunt openen. Dit doen we door een combinatie van technieken om de mails, bijlagen en links te scannen en te controleren of de verzendende partij geen spam of phishing berichten verstuurd (EOP, SPF, DKIM en ATP).
Is beveiliging extra belangrijk? Dan kun je nog een stapje verder gaan door te kiezen voor extra beveiligingsmaatregelen bovenop de basisbeveiliging.
Extra beveiliging
Veilig mobiel
Wil je data op mobiele apparaten, smartphones en tablets extra beveiligen? Beveilig deze (zowel zakelijk als privé ) dan door te zorgen dat deze alleen zijn te ontgrendelen met bijvoorbeeld een PIN-code (of vingerafdruk- of gezichtsscan). Ook kun je de data op het apparaat versleutelen zodat deze niet kan worden gelezen als het apparaat gestolen of verloren wordt. Als een apparaat gestolen wordt of iemand verliest hem, kun je ervoor zorgen dat het apparaat op afstand wordt gewist en/of geblokkeerd.
Verder kun je bepalen welke apps gebruikt mogen (of moeten) worden en welke apps al dan niet toegang krijgen tot bedrijfsgegevens. Gaat een medewerker uit dienst? Dan kun je , op afstand en automatisch, alle bedrijfsdata en apps van het apparaat verwijderen. Het apparaat blijft verder gewoon bruikbaar en privé gegevens, zoals foto’s, worden natuurlijk niet verwijderd.
Veilige wachtwoorden
Wil je geen rondslingerende wachtwoorden van medewerkers meer? Wil je geen zorgen meer hebben of je jouw wachtwoorden nog wel kunt onthouden? Dan biedt een wachtwoordmanager uitkomst. Je krijgt een digitale kluis waarin je alle gebruikersnamen en wachtwoorden kunt opslaan (en genereren). Je hoeft alleen het wachtwoord van de digitale kluis nog te onthouden want de wachtwoordmanager vult automatisch gebruikersnaam en wachtwoord in als je een website bezoekt. Wel zo handig!
Beveiliging is meer dan techniek
Cyberaanvallen slagen bijna altijd door de nalatigheid en/of onwetendheid van werknemers. Cybercriminelen weten dat ‘de mens’ de zwakste schakel is in IT-beveiliging en zetten hier handig op in. Met alle bovengenoemde beveiligingsmaatregelen verklein je natuurlijk de kans aanzienlijk dat besmette mails überhaupt bij de medewerkers terecht komen. Maar cybercriminelen zullen altijd manieren vinden om de filters te omzeilen. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat de medewerkers besmette mails herkennen.
Medewerkers bewust maken van online gevaren en hun handelen daarmee veranderen, is een investering die zich snel terug betaald. Daarom hebben we al een aantal security awareness trainingen voor jou en jouw collega's geselecteerd. Deze trainingen helpen jullie om gevaarlijke situaties te herkennen en bieden de benodigde kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn voor veiliger gebruik van ICT op het werk, maar ook thuis. Hierdoor wordt de kans om slachtoffer te worden flink verkleind.
Wil je meer weten? Laat het me weten!